Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak

Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis sarawak dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis sarawak disini.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 1

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 2

Ibu saya menggunakan resepi ini dan dipelbagaikan corak dan lapisan mengikut kesukaan... Boleh digunakan untuk membuat kek lapis gulung dan juga yang lapis biasa sahaja. Resepi asasnya adalah seperti di bawah :

Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Untuk membuat 2 warna, bahagikan dua dan diwarnakan mengikut warna kesukaan.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 3
Adunan yang dibahagikan dua dan diwarnakan.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 4
Proses membakar - guna api atas.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 5
Lapisan atas yg dah kuning.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 6
Tambahkan lapisan baru - 5 sudu utk satu lapisan (ikut besar loyang dan ketebalan yg disukai)

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 7
Proses meratakan adunan.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 8
Dah rata, bakar lagi. Proses diulang sehingga adunan habis.

Resepi Dan Cara Membuat Kek Lapis Sarawak 9
Ada 14 lapisan semua. Yg hitam2 tu adalah buah prune yg dipotong kecil.

Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-sarawak.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake

Feedback for Classic Carrot Layer Cake 5

      This is absolutely the best carrot cake ever. I usually do not do alot of baking because there's only two of us at home so a big cake would be too much temptation. I made this as a friend's birthday cake and it was divine! I thought that the recipe for the frosting would be too much but it turned out to be the perfect amount. Both the cake and the frosting as easy to make and equally yummy. If you make this cake, you will impress your friends and family. It's also totally amazing to have with your coffee in the morning. Enjoy!
      I made a 1/2 recipe as 12 cupcakes. Delicious. I love that the frosting is not sickly-sweet.
      I am a huge carrot cake fan and when I received the Feb/March '09 issue of Fine Cooking, well I of course just had to make this one. Being this was the first time with this recipe I decided to follow it line for line with no mods. The recipe was very easy to follow. I liked that some of the ingredients were called out in weight instead of volume because it's more accurate when you use a scale. I also used a stand mixer for the batter and frosting for more consistent results. The end result was a wonderfully moist, rich and flavorful cake. The spices were very prominent and I like that. All the guests at the birthday party were very pleased by my creation. Make this cake - you won't be disppointed!

No comments:

Post a Comment