Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis sarawak dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis sarawak disini.
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis sarawak dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis sarawak disini.
Ibu saya menggunakan resepi ini dan dipelbagaikan corak dan lapisan mengikut kesukaan...
Boleh digunakan untuk membuat kek lapis gulung dan juga yang lapis biasa sahaja.
Resepi asasnya adalah seperti di bawah :
Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis
Cara membuat :
1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Untuk membuat 2 warna, bahagikan dua dan diwarnakan mengikut warna kesukaan.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
Adunan yang dibahagikan dua dan diwarnakan.
Proses membakar - guna api atas.
Lapisan atas yg dah kuning.
Tambahkan lapisan baru - 5 sudu utk satu lapisan (ikut besar loyang dan ketebalan yg disukai)
Proses meratakan adunan.
Dah rata, bakar lagi. Proses diulang sehingga adunan habis.
Ada 14 lapisan semua. Yg hitam2 tu adalah buah prune yg dipotong kecil.
Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-sarawak.html
Anda mungkin menyukai:
Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake
How to Keep Layer Cakes Straight
But there's a better way: You just stick a toothpick into the side of the cake near the top, and then another toothpick close to the bottom right underneath the first. Then position your knife horizontally between the two toothpicks and slice apart your layers. Even if you get a crooked cut, it's no problem.
Spread on your filling, then set the top back on, but line up the toothpicks so they're once again aligned vertically, and you've got a perfectly level cake, without a level cut.
No comments:
Post a Comment