- 5. Gently fold butter mixture into flour mixture, in batches, just until combined. Pour batter into prepared pans.
- 6. Bake at 325° for 30 to 32 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean. Cool in pans on wire racks 10 minutes; remove from pans to wire racks, and cool completely (about 1 hour).
- 7. Place 1 cake layer on a serving plate. Spread half of chilled Coconut-Almond Filling over cake layer. Top with 1 layer, pressing down gently. Repeat procedure with remaining half of Coconut-Almond Filling and remaining cake layer.
- 8. Gently spread Coconut-Cream Cheese Frosting on top and sides of cake. Press toasted coconut onto sides of cake; sprinkle toasted almonds on top. Garnish, if desired.
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis sarawak dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis sarawak disini.
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis sarawak dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis sarawak disini.
Ibu saya menggunakan resepi ini dan dipelbagaikan corak dan lapisan mengikut kesukaan...
Boleh digunakan untuk membuat kek lapis gulung dan juga yang lapis biasa sahaja.
Resepi asasnya adalah seperti di bawah :
Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis
Cara membuat :
1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Untuk membuat 2 warna, bahagikan dua dan diwarnakan mengikut warna kesukaan.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
Adunan yang dibahagikan dua dan diwarnakan.
Proses membakar - guna api atas.
Lapisan atas yg dah kuning.
Tambahkan lapisan baru - 5 sudu utk satu lapisan (ikut besar loyang dan ketebalan yg disukai)
Proses meratakan adunan.
Dah rata, bakar lagi. Proses diulang sehingga adunan habis.
Ada 14 lapisan semua. Yg hitam2 tu adalah buah prune yg dipotong kecil.
Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-sarawak.html
Anda mungkin menyukai:
Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake
No comments:
Post a Comment